In het centrum van Enschede zijn bij archeologisch onderzoek resten gevonden uit de begintijd van de stad. Tijdens graafwerkzaamheden stuitte men onder meer op een houten gebouw met leemvloer uit de 13e of 14e eeuw. Naast resten van gebouwen, fragmenten aardewerk en een waterput, werd ook een bijzondere muntschat gevonden.
Middeleeuwse munten
Op de laatste onderzoeksdag werd in een funderingssleuf uit de 18e of 19e eeuw negen middeleeuwse zilveren munten aangetroffen. Deze muntschat is waarschijnlijk ooit in een klein buideltje begraven, mogelijk bij het leggen van de eerste steen van een inmiddels verdwenen huis.
Internationale herkomst
Onderzoek door een deskundige heeft uitgewezen dat de voornamelijk internationale munten uit de periode 1282-1321 dateren. Een periode waarin door de bisschop van Utrecht aan Enschede stadsrechten werden verleend. De muntschat lijkt te passen bij het bestaande beeld van de begintijd van de stad Enschede, waarin de stad groeide en bewoners waarschijnlijk al regelmatig contact hadden met verre gebieden.
Lees meer over de opgraving op de website van de Gemeente Enschede.