Auteur: Elise Meier

Eind juni is het weer zo ver: vijf dagen lang staat de stad Goor in het teken van het Goors School- en Volksfeest. Dat is al bijna anderhalve eeuw zo. Het School- en Volksfeest is een feest voor de gehele bevolking, van jong tot oud ongeacht rang of stand.

Vlag en Journaal

Al weken kleurt Goor geel van de speciale School- en Volksfeestvlaggen. Uit de loodsen van de Stichting Goors School- en Volksfeest klinken ook al sinds begin april geluiden die wijzen op flinke activiteit. De spanning stijgt. Men heeft er zin in, want de afgelopen twee jaar konden de festiviteiten vanwege corona niet doorgaan. ‘We waren een beetje bang dat men ons uit het oog zou verliezen,’ vertelt Erwin Zwierink, voorzitter van de stichting, ‘maar de aanmeldingen voor vrijwilligers liepen zelfs gewoon door tijdens corona.’

Nieuw dit jaar is het Schoolfeestjournaal, dat op YouTube alle geïnteresseerden zes weken lang op de hoogte houdt van nieuws rondom het feest. In wekelijkse uitzendingen wordt verslag gedaan van onder andere de jaarlijkse seniorentocht (de ‘Tocht der Tochten’) en de Open Dag van de Wagenbouwers in de loodsen waar de schitterend versierde wagens voor de optocht vervaardigd worden.

‘Heel Goor komt kijken bij de Open Dag. Het is zo bijzonder om te zien hoeveel expertise de wagenbouwgroepen hebben. Het zijn stuk voor stuk vakmensen en dat allemaal uit die kleine gemeenschap van Goor,’ aldus Erwin Zwierink. ‘Zodra de loodsen opengaan op 1 april bruist Goor van saamhorigheid en gezelligheid.’

Van schoolkinderen tot Rellie

Het Goors School- en Volksfeest is ooit opgericht voor de schoolkinderen van Goor om ze te stimuleren goed hun best te doen. Alle kinderen die minder dan 30 keer per jaar (!) hadden verzuimd, mochten gratis naar het feest. Enkele jaren later werd het feest uitgebreid met een volksfeest. Het festijn bleef groeien met meer evenementen, meer dagen en zelfs een vaste plek midden in het centrum van Goor.

Inmiddels beslaat het School- en Volksfeest vijf dagen in aanloop naar het laatste volle weekend van juni met een keur aan activiteiten. De Kinderoptocht op zaterdag en de Allegorische Optocht met de Goorsche Rellie op zondag trekken het meeste publiek. Dit zijn de meest spectaculaire onderdelen die elk jaar weer verwondering, ontzag en vrolijkheid oproepen bij het publiek.

‘We proberen vast te houden aan de gedachte achter het feest,’ vertelt Erwin Zwierink. ‘We geven niet toe aan de commercie en houden alles in eigen hand. Zo blijft het feest voor iedereen gratis toegankelijk.’

Snorren en edelen

Elk jubileumjaar heeft het Goors School- en Volksfeest een ander thema. Voor het 100-jarig jubileum in 1975 was dat ‘Het zit nergens zo snor als in Goor’ waarvoor iedereen in historische kledij rondliep en de Goorse mannen spontaan hun snorren lieten staan. In 2000 was het thema ‘Goor feest hoffelijk door’, geïnspireerd door de gemeentelijke herindeling tot het Hof van Twente. De hele bevolking van het stadje zag er opeens uit alsof ze van adel waren en ook de straten waren omgebouwd tot kastelen.

Over drie jaar is er dus weer een jubileumjaar en wel het 150e. Dat moet een klapper worden. Het grote brainstormen vindt in juli plaats. Daarvoor wordt dus ook de hulp van de bevolking ingeroepen. De beste ideeën krijgen de eer om uitgevoerd te worden. ‘En naast eeuwige roem uiteraard gratis toegang tot alle evenementen,’ zegt Erwin Zwierink met een knipoog.

Wat is Immaterieel Erfgoed?

Immaterieel erfgoed zijn gewoontes, kennis en praktijken van vandaag, die mensen van vroeger hebben gekregen en willen doorgeven aan toekomstige generaties. En naarmate tijden veranderen, verandert immaterieel erfgoed mee. Wil je meer weten over wat Immaterieel Erfgoed en wat het precies inhoudt?

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers