Carnaval, klootschieten, midwinterhoornblazen, punteren en Oranjefeesten: zomaar een paar voorbeelden van belangrijke tradities in Overijssel. Dit immaterieel erfgoed wordt in stand gehouden door de samenleving en verandert mee met de ontwikkelingen in de maatschappij.
Immaterieel erfgoed en educatie gaan goed samen. Onderwijs over erfgoed zorgt dat leerlingen zich bewust worden van de wereld om hun heen. Bovendien draagt het bij aan meenemen van tradities naar de toekomst. Maar hoe doe je dat, goed lesmateriaal maken? En hoe krijg je dat vervolgens bij de leerlingen?
Doe mee!
Ben je betrokken bij een immaterieel erfgoed gemeenschap en ben je benieuwd wat je jullie kunnen doen op het gebied van educatie? Heb je behoefte aan inspirerende voorbeelden en kan je wel wat tips gebruiken voor het ontwikkelen van lesmateriaal? Kom dan op woensdag 8 óf donderdag 9 februari 2023 naar de workshop ‘Immaterieel Erfgoed & Educatie’. Je krijgt hier, naast een boel inspiratie en tips, ook suggesties voor de manier waarop je lesmateriaal bij de scholen krijgen kan.
De workshop wordt gegeven door Willemijn Zwart. Willemijn is directeur van Komvoor, een bureau dat educatieve projecten ontwikkelt, vaak op het raakvlak van erfgoed, geschiedenis en cultuur. Eerdere projecten zijn bijvoorbeeld de erfgoedleerlijn in verschillende kernen van Hof van Twente, het provinciebrede project ‘Expeditie Vrijheid’ en het lesmateriaal bij het programma ‘Duurzame Ambachten’ in de gemeente Steenwijkerland.
De workshop wordt twee keer gegeven: op woensdag 8 februari 2023 in Trefkoele+ in Dalfsen en op donderdag 9 februari 2023 in Kulthus Borne. De workshop duurt van 19.15 uur tot 21.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.
De cursus is bestemd voor medewerkers en vrijwilligers van erfgoedinstellingen in de provincie Overijssel. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden is wel verplicht en kan via onderstaande knop: