Dit jaar is provincie Overijssel de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei 2023. Op 5 mei organiseert de provincie samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Zwolle, Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel en de NOS een bijzonder programma vanuit het provinciehuis en op het festivalterrein in het Park de Wezenlanden in Zwolle. Ook in aanloop naar Bevrijdingsdag vinden er in Overijssel diverse activiteiten plaats.
Jaarthema
Elk jaar maakt het Nationaal Comité 4 en 5 mei gebruik van een thema rond de Herdenking en Viering van Bevrijdingsdag. Dit jaar is dit thema ‘Leven met oorlog’. Met dit thema wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei een duidelijke link maken met de oorlog in Oekraïne.Er is aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving.
Het comité richt zich de komende tijd met name op het thema van intergenerationele overdracht: hoe ontwikkelen herinneringen zich van de eerste naar volgende generaties? En wat heeft dit voor betekenis voor opvattingen over vrijheid en onvrijheid?
Bevrijdingsprogramma
Overijssel is op verschillende manieren aanwezig tijdens de Nationale Herdenking en de Viering van Bevrijdingsdag. Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam leest de Enschedese Loewana Weiss (17) het gedicht ‘Mijn Pappo’ voor. Kinderen van een school uit Almelo leggen bloemen tijdens de herdenking.
In de nacht van 4 op 5 mei wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Vervolgens brengt de Zwolse atletiek vereniging PEC 1910 het vuur naar Park de Wezenlanden, waar het door minister-president Mark Rutte aangestoken wordt. Dit is het startsein voor het grootste bevrijdingsfestival in Nederland.
Vanaf 10:00 wordt het programma Rondom Vrijheid live uitgezonden op RTV Oost. Vanaf 12:00 is op NPO 1 een live tv uitzending door de NOS vanuit het Provinciehuis. Herman van Rompuy houdt hier de 5-mei lezing.
Historisch moment
De Commissaris van de Koning in Overijssel Andries Heidema staat op Bevrijdingsdag 5 mei aan de aftrap van een historisch moment. Hij zal die dag in Zwolle het vredesvuur symbolisch overdragen aan de Duitse minister-president van Nordrhein-Westfalen. Het is de bedoeling dat het vuur vervolgens in tien dagen tijd lopend van Zwolle naar Münster wordt gebracht.
De relatie met de Duitse buurregio van Overijssel Nordrhein-Westfalen krijgt in de viering van Bevrijdingsdag dus een bijzondere een plek. De provincie Overijssel verbindt de viering op 5 mei met de viering van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei, de dag dat het vredesvuur vanuit Zwolle dus in Münster aankomt.
De feestdagen in mei zijn voor zowel Nederland als Duitsland belangrijke mijlpalen voor vrijheid, vrede en democratie. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat hier in gezamenlijkheid bij stilgestaan wordt. “Een historisch moment”, stelt Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel.
Activiteiten in heel de provincie
Ook in de rest van Overijssel worden allerlei activiteiten georganiseerd rond 4 en 5 mei. Zo geven diverse prekers ‘vrijheidscolleges’: acteur Joenoes Polnaija op 28 april in het Wilminktheater Enschede, Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling op 29 april in de Meenthe in Steenwijk en luitenant/kolonel Gijs Tuinman op 2 mei in het Hervormd Centrum in Genemuiden.
Organiseer jij ook een evenement in Overijssel rond 4 en 5 mei? Meld jouw evenement dan nu aan!