Geheugen van Nederland heeft een nieuwe website. Niet alleen ziet de site er aantrekkelijker uit, ook de gebruiksvriendelijkheid is verbeterd. Zo kun je als bezoeker en gebruiker makkelijker navigeren en zoeken in verhalen. Bovendien word je als deelnemende erfgoedorganisatie nog beter in de schijnwerpers gezet.
Geheugen van Nederland: platform van erfgoedverhalen
Erfgoedinstelling stellen tegenwoordig steeds vaker hun collectie digitaal beschikbaar voor het bredere publiek. Hier zitten bijzondere verhalen tussen die binnen grotere landelijke thema’s vallen. Denk bijvoorbeeld aan de thema’s dekolonisatie, sport, leven met water, etc. Door deze verhalen in te zenden bij het Geheugen van Nederland krijgen ze een landelijk podium. Lokale verhalen worden op deze manier onderdeel van een groter geheel en bekend gemaakt bij een breder publiek.
5 verbeterde functies
Met de update van het platform Geheugen van Nederland is de website op verschillende vlakken gebruiksvriendelijker geworden:
- Samenwerkende erfgoedorganisaties zijn in één oogopslag te zien Bij elk verhaal kun je als bezoeker direct zien welke erfgoedorganisaties meegewerkt hebben. Dit draagt bij aan de transparantie en betere waardering van de bijdragen van de verschillende organisaties
- Content is nog eenvoudiger te delen op social media, zoals Twitter, Facebook en LinkedIn
- Verbeterde navigatie en zoekfuncties. De navigatiestructuur is vereenvoudigd om de website overzichtelijker te maken. Bovendien is er een zoekfunctionaliteit toegevoegd, waardoor Geheugen van Nederland nog meer een schatkist vol verhalen is geworden.
- XL-verhalen aan de hand van een tijdlijnwidget. Om de historische context van verhalen op een dynamische manier weer te geven, biedt de nieuwe website de mogelijkheid om gebruik te maken van een tijdlijn.
- Verbeterde ondersteuning voor audio- en videomateriaal. Dankzij een video- en audiowidget krijgt AV-erfgoed een prominente plek op de website. Ook is er ruimte om verhalen aan de hand van oral history te presenteren.
Zend als erfgoedvrijwilliger of -organisatie jouw mooiste verhalen in!
Door verhalen uit jouw erfgoedinstelling te delen met Geheugen van Nederland draag je niet alleen bij aan een nieuwe database van erfgoedverhalen. Je zorgt er voor dat lokale verhalen landelijke bekendheid en betekenis krijgen. De verhalen worden op de sociale media kanalen van Geheugen van Nederland gedeeld. Op deze manier kun je als erfgoedorganisatie een nieuwe doelgroep aanboren en kunnen samenwerkingsverbanden ontstaan. Een win-win situatie dus!
Meedoen aan Geheugen van Nederland met jouw organisatie is eigenlijk heel simpel. Hieronder staat stapsgewijs uitgelegd hoe dit werkt en waar je mee te maken krijgt als je mee wilt doen aan Geheugen van Nederland.
- Inzenden
Via het contentformulier kunnen erfgoedorganisaties het hele jaar door verhalen inzenden. Tip: sla de link op als bookmark.
- Planning
De inzending wordt opgenomen in de contentplanning. Indien nodig kan de redactie aanvullende informatie opvragen. Let op: Er is ongeveer een doorlooptijd van 3-6 weken. Als je verhalen hebt die aan een specifieke datum zijn gekoppeld, stuur ze dan ruim van tevoren in. Houd er rekening mee dat de redactie geen garantie kan geven voor de publicatie van alle ingezonden verhalen.
- Publicatie
Het verhaal wordt gepubliceerd op de (social) kanalen van Geheugen van Nederland. Nieuw zijn ook collab posts: berichten die je samen met en tegelijk met een andere organisatie publiceert. De post komt dan ook op allebei de pagina’s te staan, en de likes, shares en reacties tellen bij elkaar op. Collabs hebben vaak bewezen het bereik van een verhaal aanzienlijk te vergroten.
- Communitymanagement
Het communitymanagementteam biedt ondersteuning aan op de social kanalen van Geheugen van Nederland. We nodigen erfgoedorganisaties uit om ook zelf te reageren op de reacties van lezers. Dit verhoogt de betrokkenheid en gebruikerservaring, en biedt je als erfgoedorganisatie de mogelijkheid om je als expert op een onderwerp te profileren.
Initiatief van Netwerk Digitaal Erfgoed
Het Geheugen van Nederland is een initiatief van Netwerk Digitaal Erfgoed. Met de website wil het Netwerk erfgoed in Nederland voor een breder publiek toegankelijk maken. Allerlei soorten instellingen kunnen bijzondere verhalen uit hun collecties inzenden. Op deze manier worden de verhalen en instellingen bekender bij het bredere publiek.