In vrijwel ieder museum of historische collectie staan voorwerpen, oftewel ‘objecten’, centraal. Zij worden getoond in tentoonstellingen en vertellen een verhaal over wie wij zijn en hoe wij denken over onszelf en de wereld om ons heen. Deze objecten zijn ons materieel erfgoed dat we voor de toekomst willen bewaren.
Zo gauw voorwerpen in een museumcollectie belanden, verliezen ze hun functie als gebruiksvoorwerp. Dit betekent dat bijvoorbeeld een stoel niet meer wordt gebruikt om te zitten, een jas niet meer om te dragen of een muziekinstrument niet meer op te spelen. Schade aan voorwerpen ontstaat vaak door verkeerde behandeling of hantering.
Het behouden van objecten is een vak apart waar heel wat kennis bij komt kijken. Uiteindelijk is alles vergankelijk, maar hoe kun je dit proces zoveel mogelijk vertragen? Wat is de invloed van licht, vocht en temperatuur? Waardoor vergeelt linnen en hoe ontstaat craquelé? En hoe hanteer je breekbaar porselein of vervoer je schilderijen?
Aan de hand van voorbeelden vertelt collectiebeheerder Astrid Hage van De Museumfabriek over het verantwoord omgaan met kwetsbare en kostbare voorwerpen. In de cursus/voorlichting komen de thema’s klimaat, hantering, nummering en opslag aan de orde.
De workshop is bestemd voor vrijwilligers uit de provincie Overijssel en wordt op 13 december gegeven in Historisch Museum Vriezenveen. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar aanmelden is wel nodig. Dit kan via onderstaande knop.