Op 14 januari organiseert Rijksmuseum Twenthe een lezing over de ontstaansgeschiedenis van het Overijssels landschap. Martijn Horst (Erfgoed specialist bij Landschap Overijssel) neemt je mee langs alle momenten die het landschap zoals wij die nu kennen vorm heeft gegeven en de hoe de omgang van de mens met het landschap in de eeuwen is veranderd.
Over de spreker
Martijn Horst is werkzaam als erfgoed specialist bij Stichting Landschap Overijssel, waarbij erfgoed een rol kan spelen als verbinder van de landschappelijke thema’s. Daarnaast heeft Horst in opdracht van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal een ‘Landschapsbiografie’ geschreven van dat gebied, waarin door middel van verschillende kaarten de ontwikkeling van het gebied na de ijstijd wordt getoond. Recent heeft Horst met zijn project ‘Aardkundig Fundamentalisme’ de EO Wijersprijs 2023 gewonnen.
Martijn Horst, foto: Frans Nikkels
Over de manifestatie ‘Van wie is het (platte)land?’
De lezing vindt plaats in het kader van de manifestatie Van wie is het (platte)land? Deze vraag staat centraal in de grote publieks- en tentoonstellingsmanifestatie die nu te zien is in Rijksmuseum Twenthe. Met drie verschillende tentoonstellingen en een uitgebreid activiteitenprogramma worden de kwesties die nu op het landelijkgebied spelen verkent, zoals het stikstofvraagstuk, het verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Daarnaast heeft het museum vier hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om artistiek onderzoek te doen naar dilemma’s die momenteel spelen in het landelijk gebied van Twente.
De lezing is gratis toegankelijk, wel is een toegangsbewijs van het museum vereist