In Overijssel zijn vele sporen van het pijnlijke slavernijverleden terug te vinden. Om deze sporen in beeld te brengen vindt het unieke participatieproject Draden van het Slavernijverleden plaats. Inwoners uit de hele provincie werken gezamenlijk aan een textielkunstwerk: een wandkleed van maar liefst 35 meter lang dat de geschiedenis en persoonlijke verhalen van de Overijsselse slavernijhistorie verbeeldt. De organisatie zoekt nog enthousiaste vrijwilligers met expertise in handwerken en textielambachten die het maakproces willen begeleiden. Daarnaast kun je je aanmelden om zelf mee te werken aan de realisatie van dit bijzondere kunstwerk!
Ontwerp
De Overijsselse kunstenaar Amber Hyacinth heeft het ontwerp gemaakt van het wandkleed. Ze heeft zich hierbij gebaseerd op de geschiedenis en persoonlijke verhalen van nazaten, die met het onderzoek ‘Overijssel & Slavernij’, uitgevoerd door de Overijsselacademie, naar boven zijn gekomen
Wat maakt dit project bijzonder?
Wat dit project bijzonder maakt, is de manier waarop het wandkleed tot stand zal komen. Iedereen, van jong tot oud, van inwoner tot bezoeker van de provincie Overijssel, kan meewerken aan de voltooiing van het wandkleed. Door middel van onder andere tuften, borduren, quilten en andere textiele technieken brengen de makers een pijnlijk onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis in beeld. Door op deze manier hiermee bezig te zijn, wordt de drempel om hierover met elkaar in gesprek te gaan verlaagd.
Het samenwerken aan dit unieke en monumentale kunstwerk werkt sociaal verbindend en bevordert onderlinge gesprekken over het thema, waardoor ook de kennis over het Overijsselse koloniale verleden toe zal nemen. Kennis van dit verleden kan de start zijn voor een dialoog die tegenwicht biedt aan het nu zo verharde debat, dat zich kenmerkt door polarisatie en zwart-witdenken. Hoe beter we onze eigen banden met de koloniale gebieden kennen, hoe groter de kans op begrip tussen Nederlanders voor elkaars achtergrond en diversiteit.
Bovendien biedt dit project een podium voor de beoefening van eeuwenoude textielambachten, die vrijwilligers tijdens het maakproces aan elkaar laten zien en aan elkaar overdragen. Zo blijven deze technieken ook voor de toekomst bewaard en geborgd als eens stukje levend immaterieel erfgoed.
Randprogrammering
Tijdens de maakperiode worden allerlei activiteiten georganiseerd zoals onder andere: dialoogsessies, lezingen, Wereldcafés, participatief drama, educatieprojecten. Het project wordt afgesloten met een indrukwekkende slotmanifestatie die rondom de Keti Koti viering in Enschede zal plaatsvinden.
Aanmelden als vrijwilliger
- De Museumfabriek, Enschede: 14 september t/m 1 december 2024. Mailen naar: aanmelden@overijsselacademie.nl
- Oyfo Techniekmuseum, Hengelo: 21 oktober t/m 1 december 2024. Mailen naar: aanmelden@overijsselacademie.nl
- Het Academiehuis Grote Kerk, Zwolle: 18 januari t/m 14 april 2025, maandag t/m zaterdag 12:00 – 14:00 en 15:00 – 17:00. Mailen naar: aanmelden@overijsselacademie.nl
- Publiekshal Stadhuis, Deventer: 3 februari t/m 28 maart 2025, maandag t/m vrijdag 10:30 – 12:30 en 14:30 – 16:00. Mailen naar: info@ettyhillesumcentrum.nl of vul dit formulier in.
Benoem in de mail de volgende informatie:
- Jouw naam en evt. de namen van personen die samen met jou mee willen doen
- Gewenste locatie
- Gewenste datum en tijd
Heb jij al expertise in handwerken en ben je enthousiast om meer te betekenen voor het maakproces van dit project? De Museumfabriek is nog op zoek naar vrijwilligers die het maakproces op locatie willen begeleiden. Neem hiervoor contact op met info@overijsselacademie.nl (Zwolle) of info@ettyhillesumcentrum.nl (Deventer).
Meer informatie
Dit project wordt gecoördineerd door Stichting Overijsselacademie, in samenwerking met diverse partners: : Stichting Villa Maecenatis, Het Academiehuis, De Museumfabriek, Rijksmuseum Twenthe, Oyfo, Anno, Fundatie, Comité 30 juni-1 juli, Stadkamer, Etty Hillesum Centrum. Het Erfgoedplatform Overijssel participeert in het traject door middel van ondersteuning en begeleiding van de vrijwilligers die aan de slag gaan met textielambachten en – technieken.
Voor vragen of meer informatie over dit project: neem een kijkje op de website Draden van het Overijsselse slavernijverleden – Overijssel Academie of neem contact op met de Overijsselacademie via info@overijsselacademie.nl.