Erfgoed digitaliseren is de ideale manier om je collectie duurzaam te bewaren en beheren. Daarnaast bereik je nieuwe doelgroepen en presenteer je je collectie in samenhang met die van andere instellingen. Het online Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties biedt hiervoor praktische handreikingen.

Drie doelen voor digitalisering

Het spoorboekje is er voor zowel kleine als grote collectiebeherende instellingen, zoals historische verenigingen, musea en archieven. Het biedt een gestructureerde route, ongeacht of je net begint met digitaliseren of al ver op weg bent.

Het spoorboekje is opgebouwd rond drie doelen. Eerst bepaal je als instelling waar je staat: is de collectie al voldoende houdbaar, bruikbaar en zichtbaar? Vervolgens identificeer je verbeterpunten en doorloop je de stappen binnen het relevante doel. Vragen zoals ‘Hoe kies je een collectieregistratiesysteem?’ en ‘Hoe link je de open data?’ komen hierbij aan bod.

Praktische tips

Het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties geeft een overzicht van concrete stappen die je moet nemen. Bij elke stap vind je tips en links naar cursussen en handleidingen om de stap uit te voeren. Thema’s zoals nieuwe privacywetgeving, URI’s (Uniform Resource Identifiers; unieke verwijzingen naar digitale objecten) en diverse terminologiebronnen worden besproken. Voorbeelden van uitgewerkte online collecties maken de onderwerpen concreet en inzichtelijk.

Samenwerking in het Netwerk Digitaal Erfgoed

Het online spoorboekje is een samenwerking van het Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen (OPEN), het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) en de digitaal-erfgoed-coaches binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Bekijk hier het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties:

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers