Open Oproep – Digitaliseren van erfgoedcollecties over Nederlands-Indië/Indonesië. Dien voor 31 januari je aanvraag in

Werk je bij een museum, archief, bibliotheek of andere erfgoedinstelling met collecties over Nederlands-Indië / Indonesië? Dan is dit de kans om jullie waardevolle erfgoed digitaal toegankelijk te maken voor een breed publiek. Na het succes van de eerste fase van de Open Oproep – waarbij 10 projecten zijn gehonoreerd, brengt het WO2Net de tweede fase onder de aandacht.

Voor wie en waarvoor?

Deze oproep richt zich specifiek op alle instellingen die de 20e-eeuwse geschiedenis van Nederland en Nederlands-Indië/Indonesië belichten, inclusief diverse perspectieven zoals die van Molukkers, Chinezen uit Indonesië, Papoea en anderen. De oproep richt zich op collecties die unieke of onvoldoende belichte perspectieven bieden over belangrijke historische gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld:

  • Dekolonisatie
  • De Tweede Wereldoorlog
  • De Onafhankelijkheidsoorlog
  • Migratiestromen naar Nederland

Doel van de Open Oproep

Doelstelling van de Open Oproep is om collecties die passen binnen het thema duurzaam te digitaliseren, te verrijken en te delen met het publiek door publicatie op jullie eigen website en op de nieuwe website Onsland.nl.

Een tweetal trajecten

De Open Oproep bestaat uit een tweetal trajecten:

  • Traject 1 Toegankelijk maken van collecties: Dit traject richt zich op al gedigitaliseerde collecties. Doelstelling is om deze collecties beter toegankelijk te maken en te koppelen aan de website Onsland.nl
  • Traject 2 Oral History : dit traject richt zich op Oral History collecties en het digitaliseren, verrijken en duurzaam beschikbaarstellen van deze specifieke collecties. 

Projecten kunnen worden ingediend voor één traject of voor combinatie van beide trajecten. Lees hier meer over beide trajecten.

Financiële bijdrage

De Open Oproep is bedoeld voor het dekken van eenmalige projectkosten. Structurele kosten voor opslag, licenties en andere terugkerende kosten kunnen niet worden opgenomen in het voorstel.

Checklist voor aanvragen

Om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage moet de aanvraag minimaal de volgende onderdelen bevatten:

  • Korte omschrijving van jullie organisatie en relatie tot het thema;
  • Aangeven voor welk traject je een aanvraag indient;
  • Contactgegevens van de instelling/aanvrager;
  • Projectplan (maximaal 2 A4) met werkwijze, partners en risico’s;
  • Beschrijving van de collectie en de relevantie voor de geschiedenis van Nederlands-Indië/Indonesië;
  • Financiële onderbouwing (offertes externe partijen en/of kostenoverzicht);
  • Korte planning van de werkzaamheden.

Indienen aanvraag en beoordeling

De aanvraag kan eenvoudig ingediend worden door deze, voorzien van de relevante stukken, uiterlijk 31 januari 2025 te mailen naar Thomas van Maaren (thomas.van.maaren@wo2net.nl).

Let op: alleen (erfgoed)organisaties kunnen aanvragen insturen. Privépersonen moeten samenwerken met een instelling.

Alle ingediende aanvragen worden door afgevaardigden van het Indisch Herinneringscentrum, de KB en Stichting WO2Net beoordeeld. Het streven is om de toekenningen uiterlijk in maart 2025 bekend te maken.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers