Erfgoedvrijwilligers spelen een essentiële rol in het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Nieuw onderzoek van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) toont aan dat bijna 90% van de Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder in contact komt met erfgoed, en maar liefst zes miljoen mensen actief bijdragen aan de zorg en het behoud ervan.
Veelzijdige betrokkenheid
Erfgoedvrijwilligers zijn op veel manieren actief. Ze doen onderzoek, organiseren evenementen, restaureren monumenten of maken ambachtelijke producten. Hun activiteiten variëren van het bestuderen van migratiegeschiedenissen tot het behouden van oude zeilvrachtschepen of het organiseren van streektaalvoorstellingen en historische festivals. Vaak doen zij dit vanuit verenigingen, informele groepen of online communities.
Wie doet wat, en waarom?
De cijfers laten verrassende trends zien. Meer jongeren dan ouderen zetten zich actief in, en mensen met een beperking doen net zo vaak mee als mensen zonder beperking. Buiten de steden is de betrokkenheid bovendien net iets groter. Vrijwilligers noemen plezier, ontspanning en de wens om bij te dragen aan de instandhouding van het verleden als belangrijkste redenen om hun tijd en energie te investeren.
Eerste diepgaand onderzoek in tien jaar
Voor het eerst in tien jaar heeft verdiepend onderzoek plaatsgevonden naar erfgoedbeoefening in Nederland. Maar liefst 5.050 Nederlanders deden mee aan dit onderzoek via een vragenlijst, opgezet door Ipsos I&O. De eerste resultaten zijn nu beschikbaar via de Erfgoedmonitor van de RCE, en begin 2025 volgt een uitgebreide rapportage.
Wil je ook een steentje bijdragen aan cultureel erfgoed? Kijk dan op erfgoedvrijwilliger.nl voor inspirerende vacatures en mogelijkheden bij jou in de buurt.