In Markelo, een plaatsje dat haar historie en tradities levend houdt, klinkt sinds 1988 weer het geluid van de ossenhoorn. Het blazen op de ossenhoorn is een oude traditie die, na honderd jaar te zijn verdwenen, weer herleeft.
Geschiedenis van de Ossenhoorn
De ossenhoorn kan worden beschouwd als de voorloper van de midwinterhoorn in zijn huidige vorm, die in grote delen van Twente, de Achterhoek en het aangrenzende deel van Duitsland in de adventstijd wordt geblazen. Uit opgravingen in Friesland is gebleken dat het gebruik van runderhoorns als blaasinstrument al stamt uit het begin van onze jaartelling. De oudste gegevens over de houten midwinterhoorn, in de vorm zoals we die nu nog kennen is nog maar een paar eeuwen oud.
Het gebruik in Markelo
In Markelo zijn nog twee zeer oude hoorn aanwezig die meer dan 200 jaar oud zijn. Deze hoorns zijn bewaard gebleven op het erve Görkink. Volgens traditie werd in Markelo alleen geblazen op Mirreweentersoavond in tweedonker (kerstavond in de avondschemering). Dit gebeurde eind negentiende eeuw nog. Waarbij de volgende ochtend (eerste kerstdag) nogmaals werd geblazen als aankondiging van het begin van de kerkdienst.
Levende tradities
Nu wordt er in Markelo weer geblazen door een enthousiaste groep blazers. Het blazen gebeurd volgens traditie op Kerstavond, en als demonstratie in de tijd rond Mirreweentersoavond. De blazers zijn allen gekleed in Markelose kostuums van rond 1900.
Praktische informatie
Data:
- 1 december (1e advent) 14:30 uur – Kasteel Weldam, Weldammerlaan 5
- 15 december (3e advent) – Openluchttheater de Kösterskoele
- 22 december (4e advent) 14:30 uur – De Hoestinkhof, Stationsweg 22A en 16:00 uur – Herberg De Kemper, Kemperweg 4
- 24 december (mirreweentersoavond) 16:50 uur – bij de kerktoren
- 25 december (1e kerstdag/mirreweenter) 10:00 uur – bij de Martinuskerk
- 31 december (oudejaarsdag) tussen 12:00 uur en 13:00 uur – Kattenbergsehoeve
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@infocentrummarkelo.nl