Symposium Oral History 2024 ‘Met Elkaar’

Datum: 15 november
Tijd: 09:30 - 17:00 uur
Locatie: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Smallepad 5 Amersfoort

Oral history, ook wel ‘mondelinge geschiedenis’ genoemd, gaat over het vastleggen van levensverhalen en herinneringen. Wil jij hier meer over weten? Op vrijdag 15 november organiseert het Knooppunt Sprekende Geschiedenis met het jaarlijks symposium Oral history bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Inloop is vanaf 9:30 uur en de dag duurt tot 17:00 uur.

Dit jaar is het thema van het symposium ‘Met elkaar’. Op deze dag staat de vraag centraal wat de rol van verschillende partijen als communities, musea, wetenschappers, archieven en erfgoedinstellingen is bij het ontwikkelen en uitvoeren van oral history projecten. We onderzoeken vraagstukken van eigenaarschap en kijken welke drempels er zijn om oral history met elkaar te beoefenen en hoe we deze kunnen wegnemen.

Het belang van oral history

Oral history is een vakgebied dat in de afgelopen decennia is uitgegroeid tot een internationaal erkende vorm van geschiedschrijving. Het begrijpen van eigentijdse geschiedenis is ondenkbaar zonder verhalen over het verleden. Ook is oral history een manier om onbekende en verborgen verhalen naar boven te halen. Op deze wijze worden verhalen zichtbaar van groepen en gemeenschappen die weinig aan bod komen.

Voor jou!

Het symposium is voor historische verenigingen, individuele beoefenaars, professionals en iedereen die meer wil weten over oral history.

Programma

Eerst spreekt Domenica Ghidei Biidu over ‘De onzichtbare macht’ en de rol van oral history bij inclusie en eigenaarschap. Jeftha Pattikawa vergelijkt de werkwijzen van gevestigde en community archieven, en Saskia Moerbeek gaat in op het begrip participatie en de praktische toepassing daarvan. 

In het tweede deel van het symposium kun je deelnemen aan één van de vijf interactieve workshops. Meld je nu aan voor de workshop van jouw keuze:

1. Mechanismen van macht, uitsluiting en inclusie: waar sta jij?
2. Buitenstaander of insider: positionaliteit in het oral history interview
3. Musea, participatie en gevoelige verhalen: hoe ga je daarmee om?
4. Communities en archieven: hoe maak je verbinding?
5. Lokale en regionale initiatieven: welke ondersteuning past?

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers