Hoe ga je op zoek naar sporen van slavernij en het koloniale verleden in je collectie? Welke stappen zijn nodig en wat zijn de valkuilen? De IJsselacademie biedt in samenwerking met Erfgoed Gelderland een speciale workshop aan voor collectiebeherende instellingen, historische verenigingen en musea in Overijssel die meer willen weten over de omgang met het koloniale- en slavernijverleden in hun collectie.
Slavernijverleden
De geschiedenis van kolonialisme en slavernij staat de laatste jaren veel in de aandacht. Toch is er over de betrokkenheid van Overijssel en de Overijsselaars bij dit verleden nog weinig bekend. Eén van de redenen is dat archiefstukken, schilderijen en (kunst)objecten die met deze geschiedenis zijn verbonden maar matig of slecht zijn ontsloten. Koloniale termen waarmee deze stukken zijn beschreven, maken tegenwoordig vrijwel geen deel meer uit van ons taalgebruik. Dat maakt het lastig om ze uit de collecties boven water te halen. Terwijl er toch vaak verrassende objecten te vinden zijn.
Inhoud workshop
In deze workshop krijg je handvatten aangereikt over hoe je toch op zoek kunt naar sporen van slavernij en het koloniale verleden en hoe je die op een respectvolle manier kunt presenteren aan een breed publiek. De workshop wordt verzorgd door Else Gootjes van Erfgoed Gelderland en slavernijonderzoekers Barbara Esseboom en Dineke Stam.
In de training staan de volgende vragen centraal:
- Waar hebben we het over als we over slavernijverleden spreken?
- Hoe ga je om met dit beladen erfgoed?
- Hoe zoek en vind je sporen van slavernijverleden? Wat zijn belangrijke manieren van onderzoek?
- Welke perspectieven en woorden gebruik je in publieksvriendelijke teksten?
- Welke weerstand kun je bij jezelf of bij anderen tegenkomen? En hoe ga je daarmee om?
In de workshop worden ook ervaringen uit de projecten Sporen van het slavernijverleden in Overijssel en Gelderland gedeeld.
Voorbereiding
Aan deelnemers wordt vooraf gevraagd om een casus (vondst/collectiestuk) mee te nemen die tijdens de workshop wordt besproken. Verder is het raadzaam om ter voorbereiding op de workshop de handreiking ‘Onderzoek naar sporen van slavernij en het koloniale verleden in de collectieregistratie’ door te nemen. Deze handreiking is gemaakt door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en Erfgoed Gelderland.
Informatie en aanmelden
De workshop ‘Sporen van slavernijverleden in je collectie’ is inmiddels volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk. Mocht je toch graag willen deelnemen, dan horen we dat graag via info@erfgoedplatformoverijssel.nl. Mogelijk organiseren we dan nog een extra workshop in de nabije toekomst.