Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het inrichten en opschonen van je digitale erfgoedcollectie? Als historische vereniging, museum, of lokale erfgoedorganisatie kun je bij de Datawerkplaats Overijssel terecht met vragen over digitalisering en het opschonen van je data. Daarnaast organiseren we kennisbijeenkomsten rondom digitalisering en bieden informatie aan via onze Kennisbank. De Overijsselse Datawerkplaats maakt onderdeel uit van het landelijk Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE).
Waarom een Datawerkplaats?
Als erfgoedorganisatie ontkom je vaak niet aan een digitale registratie van je archieven, objecten en collecties. Maar hoe begin je daarmee? En welke systemen zijn er?

Ook kan het een uitdaging zijn om je collectie goed te registreren. Welke termen kies je? En hoe zorg je voor orde in de chaos? In de praktijk komt in vrijwel elke collectieregistratie vervuiling voor. De naam van een persoon, object of periode kan op verschillende manieren worden geschreven. Denk aan termen als ’19e eeuw’, ’19de eeuw’ of ‘1800-1900’ voor dezelfde periode.
Wanneer je gaat zoeken in de registratie kan dit onvolledige resultaten opleveren. Ook als je jouw collectie online wilt presenteren of wilt overstappen naar een ander collectieregistratiesysteem is het raadzaam om je data eenduidig te ordenen.
Digitaal Erfgoedcoach Marjanne Foppen vertelt: “Als coach merk ik dat er in Overijssel veel vragen leven over digitaliseren, ook met het oog op het zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van ons rijke erfgoed. Binnen de Datawerkplaats Overijssel kunnen we gericht helpen bij vragen omtrent je gedigitaliseerde collectie.”
Ondersteuning vanuit de Datawerkplaats
De Overijsselse datawerkplaats wordt begeleid door digitaal erfgoedcoach Marjanne Foppen en datacleaner Vivian van Slooten. De ondersteuning vanuit de Overijsselse Datawerkplaats wordt de komende tijd verder vorm gegeven en bestaat uit:
- Gerichte advisering en begeleiding bij vragen over digitaliseren en het opschonen van je collectieregistratie.
- Aanbod van kennis en informatie over digitalisering via onze Kennisbank en Informatiebijeenkomsten.


Digitaal Spreekuur en Inloopmomenten op locatie
Tijdens deze online en offline momenten kun je bij ons terecht voor advies en uiteenlopende vragen over digitalisering, collectieregistratie, het opschonen van data, het gebruik van termenlijsten, thesauri, Linked Open Data, etc. Onze datacleaner en/of digitaal erfgoedcoach gaan met je in gesprek en proberen je verder op weg te helpen. De komende tijd zijn hiervoor de volgende mogelijkheden:
- Digitaal Spreekuur op vrijdagmorgen via TEAMS, klik hier om je aan te melden, wij plannen je in
- Inloopmomenten op diverse locaties in Overijssel, op onze agendapagina vind je een actueel overzicht van data, locaties en tijden
Informatiebijeenkomsten
Tijdens een aantal jaarlijkse inhoudelijke kennisbijeenkomsten gaan we dieper in op vraagstukken die bij digitalisering van erfgoedcollecties en het opschonen van je data komen kijken. Op onze agendapagina vind je een actueel overzicht van bijeenkomsten.
Vragen?
Heb jij technische vragen over je collectieregistratie, het gebruik van termen en thesauri, Linked Open Data of datacleaning? Neem dan via deze link contact op met datacleaner Vivian
Heb jij algemene vragen over jouw digitaliseringsproject, weet je niet waar je moet beginnen of zoek je advies over fondsen of collectieregistratiesystemen? Neem dan via deze link contact op met digitaal erfgoedcoach Marjanne
De Overijsselse Datawerkplaats is een initiatief van het Erfgoedplatform Overijssel in samenwerking met de Museumfabriek/Atlas van Ooit en wordt mogelijk gemaakt met steun van het Netwerk Digitaal Erfgoed en de provincie Overijssel.