Wanneer je gaat beginnen met het digitaliseren van beeldmateriaal -bijvoorbeeld je fotocollecties- zul je waarschijnlijk met enkele vragen zitten. Welke apparatuur moet ik aanschaffen? Welke instellingen moet ik gebruiken tijdens het scannen? Voor welke opslagformaten kies ik? Hoe zorg ik voor een goede back-up?

Standaarden voor digitalisering en registratie van beeldmateriaal
Voor het digitaliseren en beschrijven van foto’s hebben Vlaamse erfgoedinstellingen een handig document opgesteld. Ook deze richtlijn van Meemoo, het Vlaamse instituut voor archief, is een handig handvat. Daarnaast bestaat er een handleiding voor het digitaliseren van prenten- en fotocollecties.

Audiovisueel materiaal
Het digitaliseren van audiovisueel materiaal is vaak complexer dan het digitaliseren van beeldmateriaal. Videobanden en cassettes zijn voorbeelden van dragers die tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk te raadplegen zijn. Met behulp van deze handleiding kun je bepalen of jouw materiaal erfgoedwaarde heeft en bekijken hoe je het kunt digitaliseren. Heb je advies nodig over audiovisueel archief dat betrekking heeft op Overijssel? Neem dan contact op met Roland de Jong van Historisch Centrum Overijssel.

Overbrenging
Het is ook een mogelijkheid om jouw collectie(s) te laten onderbrengen bij Collectie Overijssel. Deze organisatie draagt dan zorg voor het beheer, de registratie en het digitaliseren. Wil je weten of jouw collectie ondergebracht kan worden? Kijk dan op de website.

Collectieregistratiesysteem
Voor de registratie van het beeld- en audiovisueel materiaal is het aan te raden om gebruik te maken van een collectieregistratiesysteem. Kom je er niet uit? Bekijk dan deze handige keuzehulp, informeer eens bij een erfgoedinstelling bij jou in de buurt van welke systeem zij gebruik maken of kijk op de pagina ‘Starten met digitaliseren en collectieregistratie’.

Auteursrecht
Een belangrijk onderdeel om rekening mee te houden bij het digitaal beschikbaar stellen van beeld- en audiovisueel materiaal is auteursrecht. Leg bij nieuwe aanwinsten zoveel mogelijk informatie vast over auteursrechthebbenden en probeer dit met terugwerkende kracht uit te zoeken voor materiaal dat in het verleden verworven of geschonken is. Meer informatie en voorbeelden van schenkingsovereenkomsten vind je op de pagina ‘Auteursrechten en AVG’.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers