Waarom hebben we tradities en wat betekenen ze voor een regio als Twente? In de documentaire Alles heeft zijn tijd – Everything has its time, onderzoekt Yannic Nierkens, afgestudeerd aan de kunstacademie AKI in Enschede, het belang van Twentse tradities en hun rol in het behouden van identiteit. De documentaire van Yannic brengt op ontroerende manier in beeld hoe erfgoedvrijwilligers zich inzetten voor het behoud van Twentse tradities.

De documentaire toont onder meer de Lonneker Molen, waar vrijwilligers, werken aan het behoud van deze molen en het doorgeven van het ambacht. De molen is een symbool van de Twentse tradities die door generaties worden overgedragen. Yannic zegt: “De enige manier om tradities echt te leren kennen is door eraan mee te doen.”

Het overbruggen van generaties

In de documentaire ligt de nadruk op de kloof tussen jong en oud. Zijn documentaire brengt tradities in beeld, zoals het bespelen van de midwinterhoorn en een jonge molenaar die vertelt over het mechaniek van een molen op een bijzondere wijze onder de aandacht. Hij laat zien dat tradities niet alleen een ritueel zijn, maar dat ze ook mensen verbinden met elkaar.

De waarde van tradities

Tradities zijn een onmisbaar onderdeel van ons cultureel erfgoed. Ze verbinden niet alleen generaties, maar ook gemeenschappen. In Twente zijn tradities als de midwinterhoorn, molens en boerendansen nog steeds een levendig onderdeel van het dagelijks leven. Toch komen ze onder druk te staan, en het behoud ervan is niet vanzelfsprekend. De documentaire benadrukt hoe belangrijk het is om deze tradities door te geven aan jongere generaties.

Bekijk de documenaire Alles heeft zijn tijd hier:

Documentaire: Alles heeft zijn tijd – Gemaakt door Yannic Nierkens

Geïnteresseerd in meer werk van Yannic? Bekijk zijn website hier.

Wil je meer lezen over de Lonneker Molen en het verhaal van zijn vrijwilligers? Bekijk dan ook ons interview Erfgoedvrijwilligers in beeld: de Lonneker Molen.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers