Digitaal je verhaal vertellen
Steeds vaker worden digitale middelen gebruikt om verhalen te vertellen. Ook in de erfgoedsector. Welk middel gekozen wordt, is afhankelijk van het doel en de doelgroep. Wat wil je bereiken en bij wie wil je dat bereiken? Wil je een website voor een breed publiek? Of een audiotour door je museum? Wil je fietsers en wandelaars informeren over erfgoed door middel van QR codes? Of biedt je mensen de gelegenheid om met een app een historisch stadscentrum te ontdekken?
Als je besloten hebt dat je met digitaal erfgoed aan de slag wilt, is de vraag: wie gaat het maken? Kies je voor een methode waarmee je kunt werken? Maak je bijvoorbeeld een route langs QR codes of ga je voor een eenvoudige website? Of wordt het iets waarvoor je een gespecialiseerd bedrijf nodig hebt? En wat is je budget? Het laten ontwikkelen van digitale middelen kan prijzig zijn. Heb je budget of moet je gaan werven? Zijn er fondsen waarbij je aan kunt kloppen? Die zullen om een duidelijk plan vragen.
Ons advies: Maak een plan. Beschrijf duidelijk wat je wilt gaan doen aan de hand van de 5 W’s en 1 H: (voor)wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Zoek de juiste vorm, de juiste mensen en het budget en maak er iets moois van!
We geven hier een aantal Overijsselse voorbeelden ter inspiratie.
De historische verenigingen in de gemeente Dalfsen maakten samen een digitale schatkamer: DNA van Dalfsen. Op de website vinden bezoekers verhalen, afbeeldingen, 3D foto’s, een podcast en wandel- en fietsroutes.
De Hanzetour app is een mooi voorbeeld van digitaal erfgoed. Zodra je de app hebt gedownload op je telefoon, vertelt een handelaar uit de Hanzestad Lübeck dat hij zijn gouden munten is kwijtgeraakt. Samen ga je op zoek naar de munten waarbij je langs zes verschillende locaties in Oldenzaal wordt geleidt.
In Deventer ontwikkelden ze de app 3Deventer. Deze brengt het verleden weer tot leven. Het geeft een kijkje in het verleden én in de toekomst van de oude stad. Veel historische gebouwen zijn in de loop van de tijd verdwenen. Maar met deze app komen zij weer tot leven.
Op steeds meer plaatsen kun je tijdens een wandel- of fietstocht via QR codes informatie ophalen over bepaalde plekken in het landschap. Bijvoorbeeld in Heeten, waar het Germaanse verleden sinds kort weer in de spotlights staat via de website Oervuurijzer.