Wil je jouw vrijwilligers kennis op het gebied van erfgoed bijspijkeren? Diverse organisaties hebben in de afgelopen jaren e-learnings ontwikkeld. Dat zijn korte cursussen die je op je eigen moment volgen kan vanaf je eigen computer. Bijvoorbeeld over fondsenwerving en over collectiebeheer. Deze cursussen zijn gratis en nemen over het algemeen niet veel tijd in beslag, soms niet meer dan een uurtje.
Voor sommige cursussen moet je inloggegevens aanvragen via de organisatie waarbij je actief bent. Dat geldt bijvoorbeeld voor www.leerjeerfgoed.nl en www.leerjegroen.nl. Om de e-learnings van Erfgoed Gelderland te kunnen volgen, moet je eerst een account aanmaken. Dat doe je via de website https://erfgoed.experttraining.eu/nl/
Scholing voor verschillende soorten vrijwilligers
Er zijn veel verschillende soorten vrijwilligerswerk. Deze vragen soms andere expertise. Hieronder volgt voor een aantal soorten vrijwilligers een overzicht van waar je meer informatie kunt vinden.
Immaterieel erfgoed
Erfgoed bestaat niet alleen uit dingen die je kan zien en aanraken zoals gebouwen, objecten, documenten en monumenten. Ook verhalen, gebruiken en tradities zijn een vorm van erfgoed: immaterieel erfgoed. Deze vorm van erfgoed past zich aan en verandert mee met de tijd. Denk maar aan het Staphorster stipwerk: een ambachtelijke techniek om stoffen en andere materialen te versieren. De traditionele verf en stempels zijn inmiddels gemoderniseerd. Daardoor is het nu mogelijk om ook andere materialen dan stof te bedrukken en is de bestipte stof wasbaar in de wasmachine. Tegenwoordig wordt het stipwerk ook toegepast op moderne gebruiksvoorwerpen en kledingstukken, zoals sieraden, schoenen en kerstballen.
Het Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed Nederland weet alles over deze vorm van erfgoed. Hier kan je terecht voor advies en informatie. In de kennisbank van het KIEN zijn diverse publicaties te vinden en methodieken waarmee je zelf aan de slag kan. www.immaterieelerfgoed.nl/kennisbank
Molens
Ben je vrijwilliger in een molen? Dan ken je vast deze website van De Hollandsche Molen. https://www.molens.nl. De site staat boordevol informatie over molens in Nederland. Je leest hier over wat allemaal bij het beheer van een molen komt kijken zoals onderhoud, wetgeving en gedragsregels voor bezoekers. Ook vind je er informatie als je molengids wilt worden. Kortom: een goed startpunt wanneer je meer wilt weten over het werken in molens.
Archeologie
De AWN is de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie. Op hun website https://www.awn-archeologie.nl/ vind je onder meer informatie over meehelpen aan onderzoek, wetgeving en activiteiten. Vrijwilligers van de AWN waren in 2015 ook betrokken bij de opgravingen in Dalfsen waarbij zeer bijzondere vondsten gedaan werden uit de tijd van de hunebedbouwers. http://www.schatvandalfsen.nl/.
De AWN heeft 24 afdelingen die een groot deel van Nederland afdekken. De meeste afdelingen hebben een eigen website. In Overijssel is een aantal afdelingen actief. Wil je weten bij welke afdeling jij terecht kan? Neem dan hier een kijkje op de kaart. https://www.awn-archeologie.nl/afdelingen/