In oktober 2024 is het Dickensfestijn toegevoegd aan het Netwerk Immaterieel Erfgoed in Nederland. Sinds 1991 wordt in Deventer ieder jaar in december het Dickens Festijn georganiseerd. Twee dagen lang wordt in het sfeervolle Bergkwartier de wereld van Charles Dickens tot leven gewekt. Nu het Festijn is opgenomen in het Netwerk, is de volgende stap om het evenement toegevoegd te krijgen aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
Immaterieel erfgoed
In 2024 nam Martijn Westerbrink vanuit dEVENTer het initiatief om Het Dickens Festijn op te laten nemen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Hiermee wilde hij de traditie bestendigen en de waarde van het festijn benadrukken. Het Netwerk is een manier waarmee betrokkenen en beoefenaars van immaterieel erfgoed hun erfgoed zichtbaar kunnen maken. Het maakt zichtbaar wat zich over de volle breedte aan immaterieel erfgoed in Nederland beoefend wordt en bevordert onderlinge samenwerking en uitwisseling.
Een volgende stap is om het Dickens Festijn toegevoegd te krijgen aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat betekent dat dEVENTer een plan gaat ontwikkelen waarin wordt beschreven op welke wijze de organisatie het Festijn gaat borgen voor de toekomst. Dat wordt in 2025 opgepakt, samen met de voorbereidingen voor een nieuwe editie van het festijn.
Dickens in Deventer
Het Dickensfestijn is in 1991 bedacht door Emmy Strik, winkelier in het Bergkwartier. Zij wilde samen met de ondernemersvereniging een speciale koopzondag in december organiseren. Haar liefde voor Engeland en het karakteristieke Bergkwartier inspireerden haar tot een dag in de sfeer van Charles Dickens’ kerst. Acteurs van de lokale toneelvereniging vertolkten de karakters uit Dickens oeuvre, er werden vuurkorven geplaatst en twee ouderwetse paardenkoetsen reden door de straat. Het bleek een schot in de roos.
Sindsdien transformeert een weekend in december het hele historische Bergkwartier tot een decor met meer dan 950 personages uit Dickens’ beroemde boeken. Naast een groot aantal acteurs en toneelspelers, koren, zangers en muzikanten doen de bewoners en ondernemers uit het Bergkwartier zelf ook mee. Voor hen, en voor een groot aantal bezoekers, is het Dickensfestijn inmiddels een belangrijke traditie.
Meegroeien
Omdat de organisatie van het festijn steeds meer voeten in aarde had, is dat na een aantal jaren overgedragen aan de VVV, de huidige stichting Events dEVENTer. Deze organisatie werkt nauw samen met ondernemers en bewoners in het Deventer Bergkwartier. Initiator Emmy bleef zeer betrokken, net als haar dochter Liesbeth.
Een van de zaken waar de organisatie tegenaan liep, is de veiligheid. “Die vuurkorven en koetsen van het begin, dat zou nu niet meer kunnen. Veel te gevaarlijk, ” vertelt Emmy in een gesprek met de Trouw in 2020. Martijn Westerbrink, directeur van dEVENTer, bevestigt dat de veiligheid van deelnemers en publiek een heel belangrijk aandachtspunt is. Er wordt ieder jaar een volledige veiligheidsorganisatie opgetuigd waarbij de politie en brandweer nauw betrokken zijn.
Een andere uitdaging voor de organisatie is het rond krijgen van de financiën. Door de noodzakelijke professionalisering van het evenement zijn de kosten van de organisatie flink opgelopen in de loop der jaren. Omdat de subsidies minder hard groeien dan de uitgaven, wordt bekeken of in de toekomst entree heffen een optie is.
Het volgende Dickens festijn staat gepland voor 13 en 14 december 2025!
Foto in de header is gemaakt door Gerard Dubois