Erfgoed van de Koude Oorlog in kaart gebracht: help jij mee?

Ontdek nu het erfgoed van de Koude Oorlog in jouw omgeving met de interactieve kaart van de Stichting Menno van Coehoorn. De kaart toont erfgoed uit de periode 1945-1989 zoals bunkers, commandoposten, luchtwachttorens, etc. Mis je bouwwerken uit jouw omgeving? Om de kaart zo volledig mogelijk te maken kunnen geïnteresseerden zelf Koude Oorlog objecten toevoegen.

Koude Oorlog

Tijdens de Koude Oorlog bevond iedereen zich in een constante staat van paraatheid. Toch is het een onderbelicht stuk geschiedenis in Nederland. Stichting Menno van Coehoorn probeert met de kaart een bijdrage te leveren aan het behouden van dit bijzondere erfgoed. Op de kaart zijn tot nu toe al meer dan 1400 objecten geïnventariseerd. Het gaat hierbij om verschillende objecten zoals bunkers, openbare schuilplaatsen, luchtwachttorens, magazijncomplexen, vliegvelden, kazerneterreinen, noodbestuursposten, commandoposten, en nog veel meer.

Overijssel en de Koude Oorlog

Ook in de Provincie Overijssel heeft de Koude Oorlog sporen nagelaten. Zo besloot het provinciebestuur twee aparte commandoposten te bouwen, een voor het PCCV en een voor het PCBB in Holten. Op grote afstand van Zwolle, omdat die stad als atoomdoelwit aangemerkt stond in de Sleutelpuntenlijst.

Een van de meest indrukwekkende gebouwde structuren uit de Koude Oorlog is bovendien de IJssellinie die langs Olst loopt. Deze waterlinie werd in het grootste geheim door het ministerie van Defensie en op verzoek van de NAVO gebouwd als hoofdweerstandslijn bij drie rivieren en had ten doel een Russische opmars te vertragen en/of te stoppen.

Deze en andere Overijsselse bouwwerken uit de Koude Oorlog, zoals schuilplaatsen, zijn opgenomen in de GIS kaart van de Stichting Menno Coehoorn.

Crowdsourcing

De werkgroep Koude Oorlog van de Stichting Menno van Coehoorn heeft de interactieve kaart ontwikkeld. Zij zijn druk geweest om allerlei objecten toe te voegen aan de kaart. Om de kaart nog meer op te vullen met interessant erfgoed is het mogelijk om zelf iets toe te voegen! Dit kun je doen door een mail te sturen naar info@coehoorn.nl.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers