Kunstmatige intelligentie (ook wel AI) doet stukje bij beetje zijn intrede in de werkpraktijk van erfgoedinstellingen en de creatieve industrie. Maar wat is AI eigenlijk? Hoe pas je het toe in je eigen werk? En welke ethische kwesties komen daarbij aan bod? Antwoord op deze en andere vragen krijg je tijdens de (gratis) ‘Nationale AI Cursus voor Creatieve Industrie’.
Tien tracks
De Nationale cursus AI voor Creatieve Industrie bestaat uit tien zogenoemde tracks die je in eigen tempo kunt volgen, wanneer het jou uitkomt. Niet alleen worden basisbegrippen zoals machine learning, algoritmes en deep learning uitgelegd, ook presenteren collega’s uit de creatieve en culturele sector allerlei praktijkvoorbeelden.
Praktijkvoorbeelden
Zo belichten de mediabedrijven NPO en RTL hoe zij AI gebruiken voor diversiteit in programma’s, vertelt startup Lalaland over kunstmatige fotomodellen en laat nieuwssite NU.nl zien hoe AI in de journalistiek een toepassing heeft gevonden. Ook aan bod komen voorbeelden van AI in erfgoed, dans, muziek, boeken en theater. Tot slot worden de randvoorwaarden en toekomstmogelijkheden benoemd om AI succesvol te laten zijn.
Over de cursus
De cursus is een initiatief van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) in samenwerking met de Topsector Creatieve Industrie. Zij richt zich op professionals in domeinen als musea, bibliotheken, cultuur- en mediaorganisaties, podiumkunsten, maar ook op bijvoorbeeld designers en journalisten. De cursus is gratis en duurt in totaal ongeveer drie uur. Aan het eind krijg je een certificaat.