Herdenkingsjaar Watersnoodramp 1825 in Overijssel van start: check de speciale themapagina voor alle activiteiten!

In 2025 is het precies tweehonderd jaar geleden dat een aanhoudende noordwesterstorm Nederland teisterde. In de nacht van 4 op 5 februari 1825 begaven de dijken het. Ruim een kwart van de provincie kwam onder water te staan. In Overijssel vielen in totaal 305 doden en verdronken complete veestapels. De schade was enorm. De komende tijd wordt in onze provincie op verschillende manieren stil gestaan bij deze vergeten ramp. Een ramp die gelet op huidige klimaatopgaven rondom zeespiegelstijging en waterbeheersing toch ook ontzettend relevant en actueel is.

Voor Overijssel is een speciale themapagina ingericht voor het komende herdenkingsjaar. Zo vind je op de pagina niet alleen meer informatie en verhalen over de Watersnoodramp van 1825, maar je kunt hier ook terecht voor een overzicht van activiteiten die de komende tijd in onze provincie plaatsvinden. Van lezingen en tentoonstellingen tot het Watersnoodsymposium op 5 februari en de lancering van de podcast Waterwolf over de Watersnoodramp.

Kom jij ook naar het Watersnoodsymposium?

Ter herdenking van deze ramp én om het bewustzijn over ons waterbeheer en de klimaatopgaven voor de toekomst te vergroten, organiseren de Overijsselacademiehet OverstichtWaterschap Drents Overijsselse Delta en het Stadsarchief Kampen op 5 februari het Watersnoodsymposium 1825-2025.

Naast interessante lezingen, muziek en de lancering van de podcast en verhalen over de ramp, kun je ook de informatiemarkt over watererfgoed bezoeken. Zo geeft Stadsarchief Kampen een interessant inkijkje in haar collectie over de ramp van 1825.

Maak jouw activiteit zichtbaar op de Themapagina

Wil jij met jouw erfgoedorganisatie middels een activiteit of tentoonstelling aandacht besteden aan de Watersnoodramp van 1825? En wil je dit initiatief tonen op de speciale themapagina? Meld je activiteit dan aan bij Eva Kaptijn van het Oversticht, via eva.kaptijn@hetoversticht.nl.

De themapagina is een initiatief van het Oversticht, De Overijsselacademie en Drents Overijsselse Delta en is tot stand gekomen met steun van de Provincie Overijssel en het Cultuurfonds.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers