Nieuw: Kerkenspreekuur

Is jouw erfgoedinstelling in het bezit van een kerkgebouw, heb je ontwikkelingsplannen voor dit gebouw en zoek je advies? Dan kun je vanaf nu eens in de twee weken terecht bij het Kerkenspreekuur van het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel.

In Overijssel staan veel bijzondere kerken. Plekken vol verhalen, met vaak prachtige interieurs. Deze gebouwen zijn bakens in de levens van veel mensen én bakens in het landschap. Daarom is het belangrijk ze te te bewaren. En ze een nieuwe betekenis te geven wanneer ze minder of wellicht niet meer religieus worden gebruikt. Maar op welke manier kun je een kerk toekomstbestendig maken? 

Voor wie is dit spreekuur?

Het Kerkenspreekuur is voor iedereen die ontwikkelplannen heeft voor een kerk- of geloofsgebouw in Overijssel. Of het nou een monumentaal of niet-monumentaal gebouw is.

Je spart met de adviseurs over prille ideeën of concrete plannen rondom verduurzamen, herbestemmen, aanpassen voor meervoudig gebruik of onderhoud/restauratie van religieus erfgoed. Je krijgt adviezen en hebt alle ruimte om vragen te stellen. De insteek is praktisch, je krijgt handvatten waarmee je verder kunt.   

Wat levert het jullie op? 

Een afspraak met de adviseurs kost niets, en levert veel op:  

  • Je kunt putten uit de kennis & ervaring van experts. De adviseurs geven al jaren advies over het anders gebruiken, herbestemmen of verduurzamen van religieus erfgoed.  
  • De adviseurs weten wat er in een proces als dit nodig is. Het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel denken mee en geeft tips en handvatten. Daardoor loopt een vergunningsproces dat volgt, vaak een stuk soepeler.  

Schakel de hulp zo vroeg mogelijk in. Liefst als er een idee, een paar scenario’s, of een schetsplan ligt. Op basis daarvan ga je in gesprek over de grove lijnen, de invulling ervan komt later.

Wat bespreken jullie in het spreekuur?

In het spreekuur bespreken jullie alle vragen, ideeën of al meer concrete plannen. De adviseurs helpen je op weg: wat kan en mag er wel en niet? Waar moeten jullie op letten? Wat is er nodig voor het vergunningstraject? En hoe doen jullie recht aan het bijzondere van het gebouw en de omgeving.

Verder kun je vragen stellen als:

  • Welke duurzame maatregelen zijn toegestaan, en onder welke voorwaarden? 
  • Welke aanpassingen mag je aan de buitenzijde doen? 
  • Wat mogen we aan het interieur veranderen?  
  • Welk kerkgebouw is het meest geschikt als we samengaan? 
  • Welke opties zijn er? Wat is een logische (nieuwe) functie voor ons kerkgebouw?  
  • Mogen we een school maken van dit kerkgebouw? Of een appartementencomplex? 
  • Hoe vinden we een goede architect? Die weet hoe dit moet?  
  • Wat doen we met erfgoed dat onder de grond ligt? 
  • Is er ook subsidie beschikbaar voor ons idee?

Petra Schilders gaf in het Reformatorisch Dagblad van 14 oktober 2023 antwoord op vijf vragen over het Kerkenspreekuur. Lees ze hier.

Wie geven er advies?

Dat ligt deels aan de vragen. In ieder geval zijn dat:  

  • Petra Schilders – coördinator en adviseur erfgoed 
  • Mireille Dosker – architectuur- en landschapshistoricus

Als het nodig is, schuift een regioarcheoloog of stadsbouwmeester aan. Of een adviseur op het gebied van duurzaamheid, of omgevingskwaliteit.

Hoe werkt het?

1. Allereerst maak je een afspraak met Petra. Dat kan per mail via petra.schilders@hetoversticht.nl of telefonisch naar: 06-11252047

2. In een korte telefonische kennismaking leggen jullie uit wat het plan is, en welke vragen er zijn.

3. In principe is de afspraak op het kantoor van ‘t Oversticht in Zwolle. Mocht het nodig om goed advies te kunnen geven, dan is de afspraak bij jullie op locatie.  

4. Afhankelijk van jullie vragen, schuiven er tijdens de afspraak andere experts aan.  

5. Het spreekuur duurt maximaal anderhalf uur. Daarna heb je voldoende input om verder te kunnen.  

Let wel: de adviseurs geven geen formeel advies en brengen geen vergunningen uit. Wel helpen ze jullie op weg in de voorbereiding daarnaartoe.

Wanneer en waar is het spreekuur?

Het spreekuur is elke 14 dagen, op donderdag. Dit zijn de data voor het najaar van 2023:
12 oktober 
26 oktober
(herfstvakantie) 
9 november 
23 november 
7 december
 

Locatie: Het Oversticht in Zwolle
Tijd: 9:30-11:00 uur

Verdere verdieping? Leerlijn behoud het Kerkgebouw start 8 december

Het bewaren van religieus erfgoed in Overijssel is erg belangrijk. Maar hoe doe je dat? Waar moet je op letten? En welke opties zijn er? Tijdens de leerlijn Behoud het kerkgebouw gaan kerkeigenaren hiermee aan de slag. Deze leerlijn ontwikkelde de RCE samen met de Erfgoedacademie. In 4 maanden tijd wordt gewerkt aan een concreet toekomstplan. Lees hier meer over de leerlijn. 

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers