Op 27 november is een bijzonder platform gelanceerd: Doodsoorzaken.nl. Dit nieuwe platform onderzoekt historische datasets uit doodsoorzakenregisters van Haarlem en Zwolle. Of je nu een passie hebt voor historisch onderzoek, of gewoon nieuwsgierig bent naar het verleden, je kan hiermee bijdragen aan het onderzoek van de geschiedenis van ziekten en sterftepatronen in Nederland.
Het project is een samenwerking tussen de Radboud Universiteit, Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen. Via crowdsourcing maakt Doodsoorzaken.nl historische doodsoorzaken over heel Nederland toegankelijk. Deze gegevens bieden waardevolle informatie voor analyses over de ontwikkeling van ziekten zoals cholera en tuberculose, maatschappelijke veranderingen, en patronen van sociale ongelijkheid in gezondheid en sterfte. Hiermee ondersteunt het platform niet alleen wetenschappelijk onderzoek, maar ook amateurhistorici en genealogen.
Samen aan de slag
Doodsoorzaken.nl biedt iedereen de kans om mee te doen via Het Volk, een Citizen Science-platform. Vrijwilligers kunnen historische bronnen indexeren en zo bijdragen aan de ontwikkeling van een unieke dataset. Met deze dataset kunnen onderzoekers sociale ongelijkheid in sterfte beter begrijpen en kunnen genealogen informatie over hun voorouders vinden, zoals doodsoorzaken en andere persoonlijke gegevens. Alle gegevens worden openbaar beschikbaar gesteld.
Focus op Haarlem en Zwolle
De eerste pilotprojecten richten zich op de steden Haarlem en Zwolle. Het doodsoorzakenregister van Zwolle (1865-1923), bewaard bij Collectie Overijssel, bevat gegevens zoals namen, doodsoorzaken, overlijdensdata en -locaties, maar ook aanvullende informatie zoals straatnamen en huisnummers. Vrijwilligers kunnen kiezen om een of beide registers te indexeren. Het project biedt daarmee zowel een uitdaging als een unieke kans om bij te dragen aan historisch onderzoek.
Hoe kun je meehelpen?
Meehelpen is eenvoudig. Registreer je via het platform Het Volk en start met het indexeren van de doodsoorzakenregisters. Op Doodsoorzaken.nl vind je handige handleidingen en een forum waar je kunt overleggen met andere vrijwilligers en het projectteam.