Terugblik: Erfgoedvrijwilligers leren tentoonstellingen maken

Op maandagochtend 10 maart verzamelden zestien erfgoedvrijwilligers zich in het ZINiN theater in Nijverdal voor de Basistraining van Idee tot Tentoonstelling. Tijdens de workshop nam professional Johan Akkerman de deelnemers mee in het proces van het ontwikkelen van een concept tot de uiteindelijke opening en evaluatie.

De training was speciaal opgezet voor vrijwilligers van kleinere erfgoedorganisaties, zoals lokale Overijsselse musea. Marjanne Foppen, erfgoedcoach van Erfgoedplatform Overijssel vertelt: “We hoorden regelmatig in coachingsgesprekken terug dat er behoefte was aan handvatten tips voor het inrichten van een erfgoedtentoonstelling. Omdat hier in Overijssel nog geen training voor bestond, besloten we die zelf te gaan aanbieden.”

Een ervaren trainer en diverse groep deelnemers

Johan Akkerman, een ervaren tentoonstellingenmaker, wist als trainer van deze ochtend heel wat kennis op de deelnemers over te brengen. Johan heeft als vormgever voor musea meer dan vijftien jaar ervaring in het ontwikkelen en inrichten van tentoonstellingen. Zo is hij bijvoorbeeld betrokken bij de rondreizende tentoonstelling over de trechterbekercultuur, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor een gevonden scherf.

Johan vertelde aan de hand van een strak vormgegeven presentatie stapsgewijs waar je begint met het uitdenken van je tentoonstelling. Een belangrijke tip van hem hierbij was om ruim de tijd te nemen voor een uitvoerige brainstormfase: welk verhaal wil je precies vertellen? Aan welke doelgroep? En welke fondsen passen bij jouw erfgoedverhaal. Als basis voor de training gebruikte hij het boekje van Idee tot Tentoonstelling dat eerder door Erfgoed Gelderland werd ontwikkeld.

De training trok een mooi aantal erfgoedvrijwilligers dat zich met verve inzet voor musea, erven of een historische kring. De deelnemers wilden graag van Johan leren hoe ze hun teksten goed in een tentoonstelling konden integreren of hoe ze objecten konden uitstallen in bijvoorbeeld een erfgoedschuur.

Afwisseling en uitwisseling

Het theoretische gedeelte werd afgewisseld met opdrachten. Zo moesten deelnemers objecten selecteren voor een groslijst en nadenken over welke objecten echt bijdragen aan een boeiende tentoonstelling.

Erfgoedcoach Anne van Erfgoedplatform Overijssel blikt terug: “Het was mooi om te zien, dat de vrijwilligers tijdens de training ook volop tips en ervaringen uitwisselden. De ervaring van de één kan de oplossing voor de ander zijn. De training werd door de deelnemers positief ontvangen. Voor sommigen was het een fijne bevestiging dat ze goed bezig waren. Anderen die nog aan het begin stonden, kregen wat richting in het verder uitwerken van hun ideeën.”

Marjanne vult aan: “Het is leuk om te zien is dat deze training in vervolg op Overijssel nu ook weer in andere provincies wordt aangeboden, met Johan als trainer. Zo biedt Erfgoed Gelderland de training aan op 1 en 8 april.” Aanmelden kan via deze link.

Heb jij interesse om deze of een andere training bij ons te volgen? Geef dit dan bij ons aan via dit formulier.

Deze basistraining werd georganiseerd door Erfgoedplatform Overijssel met ondersteuning van Johan Akkerman (Vormgeving voor musea) en cultuurmakelaar Nathalie Postma (Nijverdal).

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers