Carillon, klokkenspel of beiaard. Houd jij je bezig met (oude) luidklokken of wil je meer weten over de klokkencultuur in Nederland? Dan is het nieuwe informatieplatform KlokkenWiki wellicht interessant voor jou!
KlokkenWiki is een nieuw digitaal platform over de klokkencultuur in Nederland. Klokken laten van zich horen in carillons (beiaarden) en als (klok)gelui. Ze waarschuwen, geven de tijd aan, luiden bij feesten en droevige gebeurtenissen. Op KlokkenWiki vind je allerlei interessante informatie over klokken. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan waar welke klokken in ons landje hangen, wanneer ze gegoten zijn en wie de klokgieter is. Sommige klokken dragen interessante opschriften en mooie versieringen. Inmiddels staan er al ruim 20 000 artikelen op deze Wikipedia speciaal voor klokken. De teksten zijn tot nu toe geschreven door 58 gebruikers. KlokkenWiki is 21 maart tijdens een speciaal symposium gelanceerd.
Meehelpen?
Wil je als klokkenliefhebber meewerken aan het vullen van de website en de klokken uit jouw dorp of stad wat extra aandacht geven? Beschrijf ze dan op de KlokkenWiki en plaats er een mooie foto bij. Als je nog niet zo goed weet hoe je een Wikipedia-artikel toevoegt, kun je gebruikmaken van de minicursus ‘KlokkenWiki voor beginners’. Zo kun je uiteindelijk zelf een bijdrage leveren aan dit mooie project én je liefde voor en kennis over klokken(cultuur) digitaal laten ‘klinken’.
Dat ‘klinkt’ goed, toch? Zo help je historisch erfgoed bewaren!
Initiatief
De databank is geïnitieerd en ontwikkeld door Museum Klok en Peel Asten (Noord-Brabant) met financiële steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.