Naam: Roel Gritter
Leeftijd: 68
Woonplaats: Hardenberg
Vrijwilliger bij: Historische Vereniging Hardenberg
Werkzaamheden: Communicatie, PR en bestuur
Verhalen makers
Ik word verwelkomd in het warme informatiecentrum van de Historische Vereniging Hardenberg. Roel Gritter (68) vertelt dat hij er al bij was toen de vereniging in 1984 zijn deuren opende. Namens de Zwolse Courant was Roel als correspondent bij de oprichtingsvergadering om een verslag te schrijven.
“Het leek me gelijk al leuk om daar lid van te zijn. Ik had al ervaring als geschiedenisleraar in het middelbaar onderwijs, de interesse in geschiedenis is er dus altijd al geweest.” Vanaf dat moment maakte hij verhalen voor de vereniging. Enkele jaren geleden werd hij gevraagd de eindredactie van het tijdschrift van de vereniging op zich te nemen en de PR voor zijn rekening te nemen.
Na al die jaren denkt Roel er nog niet over om te stoppen. “Het blijft iets bijzonders, zien hoe je andere mensen wat mee geeft en dat ze op het puntje van hun stoel gaan zitten voor de verhalen uit het verleden.”
Het informatiecentrum heeft vele archieven, oude kranten en een uitgebreide bibliotheek, dozen vol dia’s en een kledingcollectie. Museum ‘t Stadhuus en stadskorenmolen De Oelemölle staan ook onder het beheer van de vereniging. Bij dit alles komen veel vrijwilligers en verantwoordelijkheden kijken. “Langzamerhand bemoeide ik me met veel meer dingen en kwam er de vraag of ik me bij het bestuur wilde aansluiten” vertelt Roel. Sinds zijn pensionering in 2021 had hij meer tijd en stemde hij in met een functie als bestuurslid.
Een modern verleden
Als ik vraag naar zijn favoriete werkzaamheden, verwijst Roel me naar het museum tegenover het informatiecentrum. Daar zijn ze bezig met het aanleggen van een soundscape en een tour geleid door audio in plaats van een gids. Roel vertelt over de Joodse tentoonstelling met het gezang uit de synagoge, het geluid uit een oude keuken en nieuwe schermen die samen een prachtige driedimensionale ervaring creëren. “Er zijn zo veel meer dingen mogelijk dan vroegen, die moet je oppikken.”
Het liefst helpt Roel met dit soort vernieuwde projecten. Hoe blaas je ergens nieuw leven in? Hoe fris je juist oude ideeën op? “Ondanks dat het een historische vereniging is wordt de moderne tijd toch bijgehouden.”
Vrijwilligers gezocht
In oktober organiseerde het Erfgoedplatform Overijssel bij het Historisch Museum Vriezenveen een cursus vrijwilligers werven voor Overijsselse erfgoedinstellingen. Historische Vereniging Hardenberg zoekt net als vele andere erfgoedorganisaties naar nieuwe vrijwilligers en dus sloot Roel zich aan bij deze cursus. Hij vertelt ons een paar belangrijke tips: “Je moet niet vragen om een vrijwilliger, je moet juist mensen vragen of ze willen helpen. En dan met name hulp voor korte klussen. Het is ook belangrijk om flexibel te zijn in de mogelijkheden. Geef bijvoorbeeld aan dat vrijwilligers niet perse op locatie hoeven te werken, maar dat het werk ook vanuit hun eigen woonplaats mogelijk is.”
Historische Vereniging Hardenberg is specifiek op zoek naar vrijwilligers voor een project waarbij oud-Hardenbergers zijn geïnterviewd. “Het is de moeite waard om die niet alleen te bewaren, maar ook openbaar te maken voor een groot publiek en iedereen te laten meegenieten. Het zijn vaak hele mooie gesprekken, vol waardevolle verhalen die je anders niet meer kan vinden.”
Roel geeft tijdens het interview ook aan dat er mensen nodig zijn voor andere werkzaamheden zoals foto’s inscannen, objecten fotograferen en het digitaliseren van andere materialen van de vereniging. Als ik hem vraag of de vereniging een leuke vrijwilligersplek is, geeft hij lachend antwoord: “Jazeker, de pauzes met elkaar zijn erg geliefd. We hebben hier koffie, thee, warmte en gezelligheid.” Iedereen is dus van harte welkom om zich aan te melden als nieuwe vrijwilliger. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@hvhardenberg.nl.
Werk je zelf bij een erfgoedinstelling en heb je tips hoe de vereniging nieuwe vrijwilligers kan werven? Dan houdt Roel zich ook van harte aanbevolen!
Interview door Marieke Prins